Workshop voor moeders en dochters

Midzomermaan-weekend 

25-27 juni 2021 in Drongen (bij Gent)

Thuiskomen in je eigen natuur, van meisje tot vrouw… 

Een weekend voor moeders en hun dochters van 9-12 jaar. Maar ook oma’s met hun kleindochter, meters en metekindje, tantes met nichtje, … zijn van harte welkom! 

Breng een herboriste, een massage-/yogatherapeute en vroedvrouw/osteopaat samen en je krijgt een sprankelende combinatie voor het vormgeven van een heel bijzonder meisjes-vrouwenweekend! Creativiteit, de vrouwelijke cyclus, ons lichaam, de natuur die ons omringt, … zijn de belangrijke ingrediënten van onze gezellige moeder-dochterdagen.  

We komen samen rond midzomer, in de periode van de zonnewende, rond de langste dag van het jaar. Om de zomer te vieren, om onszelf als vrouw te vieren, om onze dochters te laten ervaren hoe mooi de vrouwelijke cyclus is, om stil te staan bij ons lichaam, om te weten te komen hoe de natuur ons kan ondersteunen, om te cocoonen, jezelf te laten verwennen, … 

3 wijze vrouwen begeleiden jullie:

Marieke Lantsoght

is osteopaat en vroedvrouw. Ze geeft workshops aan jonge meisjes/tieners/ vrouwen over de vrouwelijke cyclus, het bekken en bekkenbodem, ons vrouw-zijn.  

Meer info op instagram & facebook

Marleen Van Kelst

is massagetherapeute, yogadocente en beeldhouwer. Zij verwerkt haar ervaringen en studies in een down-to-earth verbindende aanpak in haar werk als massagetherapeute, in haar yogapraktijk en in haar werk met kinderen en jongeren. Een aanpak waar verbinding, zorg en zelfzorg en beweeglijke verstilling centraal staan.

Meer info op www.yanima.be

Lieve Galle

is herboriste en wildplukexperte. Ze helpt mensen de kracht van kruiden en wilde planten (her)ontdekken door het geven van workshops, geleide wandelingen en jaaropleidingen.

Meer info op www.kruidencursus.com

Op het programma:

Vrijdag 25/06

 

18u, we scharen ons rond het vuur, nuttigen de maaltijd samen en zetten 3x het weekend in, eens met Lieve, eens met Marieke, eens met Marleen

Met Marleen: Uit de schoot van de aarde worden spekstenen gewonnen. Ze hebben de zachtheid om eigenhandig gevormd te kunnen worden, de kracht om zonnewarmte vast te houden en terug te geven in de nacht. En de verrassing van de kleuren, elke keer weer. We kiezen onze steen in zijn ruwe vorm en wikkelen hem nu al in. Pas zondag zien we hem in al zijn facetten!

Met Lieve: We maken kennis met de midzomerplanten die nu volop in de natuur bloeien. Ik vertel je de verhalen die cultuurhistorisch aan deze kruiden vasthangen en vertel je hoe je ze in hedendaagse context kan gebruiken. We maken als afsluiter onze eigen bloemenkransen, om het weekend feestelijk in te zetten.

Met Marieke: Zittend rond een midzomervuur, in een cirkel van vrouwen, starten we ons cyclusverhaal, met als vertrekpunt ons eigen bekken. Over alle continenten heen ervaren vrouwen de getijden van de vrouwelijke cyclus. Dit is wat ons verbindt. In sommige culturen wordt dit echt geëerd en gevierd, net als ook wij dit weekend zullen doen. Rond het vuur en in de warmte van de zon rijgen wij nu, kraaltje voor kraaltje, een cyclus-armband, als aandenken van de dag en als leidraad doorheen het cyclusverhaal.

21u, we ronden de avond af

Met een kroon op het hoofd en een intentie in het hart.

 

 

 Zaterdag 26/06

Aankomen kan vanaf 9u30

10u: Yoga met Marleen

Om wakker te worden in ons lichaam, te aarden, te voelen en zachtjesaan beweeglijker te worden.

Hoe voel ik mij vandaag? Waar ligt mijn kracht? Mijn verbinding met de wereld? Hoe voelen wij twee, moeder en dochter, op dit moment?

We duiken de zonnegroet in, in een aantal van zijn varianten, als eerste ontdekking of speelse verdieping.

10u30’: Cyclusshow (deel 1) met Marieke

Wat zijn de maandstonden nu precies? Wat kan ik verwachten aan het begin van de puberteit? Wat is de vrouwelijke cyclus en welke impact heeft dit op mij? Hoe bereid ik mij praktisch voor op die eerste menstruatie?

Via verhaal en spel én ondersteund door mooie materialen en muziek gaan jullie samen met Marieke op ontdekkingstocht in de wonderlijke wereld van de vrouwelijke cyclus. … Jullie ervaren hoe nieuw leven ontstaat, kruipen in de rol van de hormonen, leren wat de maandstonden nu echt zijn en worden positief voorbereid op die eerste menstruatie en de veranderingen in de puberteit.  Ook de mama’s zullen veel bijleren!

12u30’: Maaltijd en middagrust

13u30’: Wilde vrouwenkruiden met Lieve

We ontdekken de wilde kruiden uit de natuur en hoe ze ons kunnen ondersteunen tijdens onze maantijd en dans met de hormonen. Bovendien bespreken we het belang van mineralen zoals magnesium, calcium en ijzer, en hoe je deze uit wilde bladgroenten kan halen, om jezelf ervan te verzekeren dat je niks tekort komt.

15u: Spekstenen bewerken met Marleen

We maken de start, laten het stoffen en vormen. Met houtvijlen en grof schuurpapier zoeken we de vrije vorm, halen we tevoorschijn wat voor jou nog verborgen lag in de steen. Een stevig stukje werk, doch op eigen handenmaat. De steen is een dankbare vormer!

15u45’: Rustmoment

16u: Vervolg wilde vrouwenkruiden met Lieve

Na alle info zetten we theorie om in praktijk en maken we 2 kruidenbereidingen.

17u: Afsluitmoment met Lieve

 

Zondag 27/06

Aankomen kan vanaf 9u30

10u: Yoga met Marleen

10u30’: Cyclusshow (deel 2) met Marieke

12u30’: Maaltijd en middagrust

13u30’: Marieke zal samen met de meisjes de praktische kant van de maandstonden bekijken terwijl de mama’s met Marleen dieper in de bekkenyoga duiken.

De meisjes krijgen een antwoord op praktische vragen (welke maandverbanden bestaan er, wat te doen bij een lekje, kan ik zwemmen als ik mijn maandstonden heb,...?).

Met de mama’s onderzoeken we ons bekken, wat ligt er besloten van kracht, van flexibiliteit, wat zijn de gevoeligheden van onze basis. Vanuit de beweging gaan we voelen en rusten.

15u: Duo-yoga, aanraking en water met Marleen

Ademen en aanraking, de bijzonder ritmes van ons lichaam voelen en volgen. Veilig met z’n tweeën vertellen we massageverhalen en dagen we elkaar uit, wie draagt wie? Durven wij leunen op elkaar? En hoe voelt dat dan? Wat vind ik fijn? Wat voelt veilig? Wat heb ik graag zacht, zottekes of stevig? Om te ontdekken, om van te genieten.

Een ander magische moment: de steen mag in het water! Met schuurpapier worden we tovenaars of laten we ons betoveren door de kleuren en het verhaal van onze steen. Vandaag worden jij een je steen één geheel, werken we hem af en wikkelen we hem in. 

16u: Afsluitmoment met Marleen en Marieke

We zijn het weekend gestart rond het vuur en beëindigen ons samenzijn rond het vuur... Nog enkele verhalen, nog even stilstaan, nog even navoelen.

Wat is inbegrepen in de prijs?

  • Het hele weekend aan sessies en workshops voor 2 personen, begeleid door 3 ervaren vrouwen

  • Lunch voor elke deelnemer en soep vrijdagavond

  • Kruidenbereidingen, speksteenkunstwerkje en bloemenkrans die je mee neemt naar huis

  • Verbindende en onvergetelijke momenten tussen jou en het meisje dat mee komt

  • Een prachtig en uniek kader op een boogscheut van Gent

     

Prijs per 2 personen voor het hele weekend is € 349.

Om jullie een unieke ervaring te verzekeren is het aantal plaatsen zeer beperkt, schrijf dus snel in.

Schrijf in

Dit is een weekend zonder overnachtingen. Indien je van verder komt, zijn er wel wat mogelijkheden qua overnachting in vakantiehuisje of tent, neem daarvoor gerust contact met ons op.

Inschrijven kan enkel voor het volledige weekend.

Lees ook onze annulatievoorwaarden.

Midzomermaan-weekend